top of page

FILM OCH TV-PRODUKTION

Film och TV-produktion är något som ligger i tiden - efterfrågan på rörliga bilder ökar dramatiskt framförallt för ungdomspubliken i sociala medier. Alla webbsidor behöver redan idag rörliga bilder för att attrahera, alla digitala kanaler ropar på rörliga bilder för att behålla sin publik. Man behöver kunskap för att kunna producera budskap som verkligen förmedlas i alla dessa olika format! Det behövs och kommer att behövas personer med goda kunskaper om film.

MEDIA på Kalmar Estetiska erbjuder Film och TV-produktion upp till avancerad nivå! Du behöver inte ha förkunskaper - du lär dig hos oss!

 

Det är ett av ämnena du kan välja som fördjupningsinriktning, de andra är Foto eller Grafisk kommunikation. 

 

Nedan kan du läsa lite om vad ämnet Film och TV-produktion hos oss kan handla om. Kursernas innehåll utgår från Skolverkets kursmål, men kan varieras beroende på elevernas intressen och behov.

 

ÅK 2 Film och TV-produktion

Grunderna för arbete med professionell kamerautrustning. Det handlar om kamerainställningar, bilder och berättarkonst för film. Du får använda tillbehör som mikrofoner, stativ, strålkastare, kamerakran, räls etc i dina produktioner. 

 

För att filmerna skall bli välgjorda får du träning i produktionsplanering, manus och att hantera olika sätt att göra inspelningar. Berättandet är grunden för att göra film.

Det som spelas in redigeras i Premiere Pro och kan bearbetas vidare i exempelvis After Effects. 

Du får också träning i olika yrkesroller i studioarbete, med ljussättning och scenografi i direktinspelningar med många kameror och bildmixning på plats. Fackord och arbetsformer får du på köpet.

 

I kursen arbetar vi med reportage och dokumentärfilmer men också musikvideos och liveproduktioner av olika slag.

 

 

ÅK 2 Film och TV-produktion

Fördjupning av kunskaperna inom olika områden.med mera tonvikt på god kvalitet i bild och ljud. Du får bl.a. arbeta med reklamfilmer av olika slag, men också lite större och fria produktioner, t.ex. direktsänt TVprogram, med många arbetsroller igång samtidigt. 

 

Vid besök på Sveriges Television och på olika produktionsbolag träffar vi fd medieelever som berättar om vad de gör och hur de har vidareutbildat sig efter gymnasiet. Det kan ge dig tankar om hur du vill forma din framtid!

 

ÅK 3 Film och TV-produktion

I ämnet Medieproduktion 2 och Entreprenörskap fördjupar du din produktionskunskap och får testa på med dina klasskompisar att ta fram kampanjer, ta er an uppdrag och kanske riktiga kunder!  Du får mer kunskaper i avancerad bildbehandling, film-klippning, ljudläggning  och produktion. Du får träna på regi, produktionsplanering och inspelningsledning. Du kanske vill göra filmer som kan användas som arbetsprov till vidareutbildning och vi tittar också på olika utbildningsvägar. Det finns hundratals olika specialiserade yrken inom film och TV!

 

 

 

Exempel från olika typer av film och TV projekt

Liveinspelning Popupstudio Gymnasiemässan 2019, ES17A

JENNYKLUBBEN 2018, Samproduktion ES16B, ESTEATER och ESMEDIA

JENNYKLUBBEN 2018, Samproduktion ES16B, ESTEATER och ESMEDIA

JENNYKLUBBEN 2018, Samproduktion ES16B, ESTEATER och ESMEDIA 

bottom of page